Προειδοποίηση: αν κάνεις τα παρακάτω βήματα, θα αλλάξει εντελώς η ζωή σου. Ίσως αλλάξουν και τα άτομα στην ζωή σου. Ίσως σου είναι δύσκολα στην αρχή, αλλά θα γίνεις πιο δυνατός χαρακτήρας. Αν δεν είσαι έτοιμος/η γι’ αυτό, μάλλον αυτό το άρθρο δεν είναι για σένα.

Πριν συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο, θα σου κάνω μερικές ερωτήσεις που ίσως σε βάλουν σε σκέψεις.

Θεωρείς ότι σε σέβονται; Τι καταλαβαίνεις όταν ακούς την λέξη σεβασμό; Βάζεις όρια στον εαυτό σου και στους άλλους;

Ένα θα σου πω. Ο σεβασμός σημαίνει όρια. Τι όρια; Όρια που δεν βλάπτουν ούτε εσένα, ούτε τους άλλους.

Καταρχάς, τι πρέπει να κάνεις με τον εαυτό σου για να σε σέβονται;

Να σέβεσαι εσύ τον εαυτό σου.

1. Να ντύνεσαι καλά. Δεν λέμε απαραίτητα να ακολουθήσεις κάποια μόδα, αλλά πρέπει να ντύνεσαι ανάλογα με την περίσταση. Πχ. να μην βάζεις πολύ κοντές μπλούζες στο σχολείο που τις φοράμε στην παραλία (παράδειγμα για τα κορίτσια) ή να μην αλλάζεις την μπλούζα σου μπροστά σε όλους τους άλλους (εκεί που δεν είναι αποδυτήρια και το λέω για μερικά αγόρια) Αυτό σημαίνει και πως όταν πας σε επίσημη περίσταση, όντως βάζεις επίσημα ρούχα (ή αν δεν έχεις, βάζεις αυτά που είναι πιο αξιοπρεπέστατα για την περίσταση)

Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels.com

Σεβασμός είναι και να μην φοράς παντόφλες για να πας για ψώνια. Θα βάλεις σιδερωμένα καθαρά ρούχα και πρόχειρα παπούτσια.

Όσο για το πως να ντύνεσαι για να σε σέβονται, θα έχουμε άλλο άρθρο. Ας συνεχίσουμε.

2. Να μην υποτιμάς τον εαυτό σου ή/και να μην έχεις υφάκι. Με λίγα λόγια μην πας στα δύο άκρα. Μην σκέφτεσαι ότι είσαι άχρηστος/η, μάθε να δίνεις κουράγιο στον εαυτό σου, ειδικά στις δύσκολες στιγμές και μάθε ότι δεν είσαι και ο καλύτερος, όλοι μας ήμαστε διαφορετικοί και ωραίοι (αλλά δυστυχώς κάποιοι ξέχασαν αυτή την έννοια) Και να θυμάσαι, όλοι μας έχουμε αξία, αρκεί να μην πατάμε τους άλλους, ούτε να φερόμαστε άσχημα στον εαυτό μας.

3. Να βάζεις όρια στον εαυτό σου. Τώρα θα μου πεις, τα παραπάνω όρια δεν ήταν; Ήταν, αλλά όχι μόνο. Εσύ δεν πρέπει να βλάπτεις τον εαυτό σου. Αν ξέρεις ότι το κάπνισμα σκοτώνει, γιατί καπνίζεις και βλάπτεις τον εαυτό σου; Αν ξέρεις ότι δεν τρως υγιεινά, γιατί απλώς να μην μιλήσεις με διατροφολόγο ή να ψάξεις λίγο στο ίντερνετ τι είναι υγιεινό;

Αυτά είναι μόνο τα βασικά! Αλλά βοηθάνε πραγματικά, γιατί σε μαθαίνουν να εκπέμπεις κάτι που κάνει τους άλλους να σου φέρονται όμορφα.

Πως να σε σέβονται οι άλλοι;

Όταν τους βάλεις όρια.

1. Όταν δεν σου αρέσει μια συμπεριφορά, το λες! Αν δεν το λες, απομακρύνεσαι. Αλλά έχε υπόψη, πως αν συμπεριφέρεσαι κι εσύ με τον ίδιο τρόπο ίσως γι’ αυτό κι εκείνοι σου φέρονται έτσι. Μήπως πρέπει εσύ να αλλάξεις;

2. Γελάς όταν σου φέρονται άσχημα. Κανένα σχόλιο, έφυγες χθες!

3. Σε βρίζουν. Τώρα θα μου πεις: ε, για πλάκα είναι! Ουάου, δεν το ήξερα ότι οι βρισιές υπάρχουν για να μιλάμε όμορφα στους άλλους! Κοίτα τώρα, οι βρισιές είναι για να σε προσβάλλουν. Ψάξε και στην Βικιπαίδεια τι σημαίνει η λέξη βρισιά. και τα ξαναλέμε.

Τώρα που γύρισες απ’ την Βικιπαίδεια, ας συνεχίσουμε…

4. Σου φωνάζουν. Τις προάλλες είδα ένα τέτοιο περιστατικό, οπότε ένα θα σου πω: φταις που έχεις στον κοινωνικό σου κύκλο τέτοιο άτομο! Πως γίνεται να επιτρέπεις στον εαυτό σου τέτοια συμπεριφορά; Την τελευταία φορά που μου φώναξε κάποιος, δεν του ξαναμίλησα (όλα έχουν συνέπειες) Βέβαια, μου έχει τύχει να συναντήσω άτομα που απλώς σέβονται τα όρια μου και δεν μου φέρονται (ξανά) έτσι.

5. Δεν έχεις προσωπικό χώρο; Ένα είδος ορίου είναι και ο προσωπικός χώρος. Πχ. δεν θέλεις και κάποιος άλλος να έχει πρόσβαση σ’ ένα προφίλ σου (προσωπικό) ή δεν θες ο κολλητός/κολλητή σου να αλλάζει μπροστά σου ρούχα. Όλα αυτά είναι κατά κάποιον τρόπο όρια. Βέβαια, όσο για τον προσωπικό χώρο, εξαρτάται πάρα πολύ απ’ την νοοτροπία του καθενός, γιατί πχ. σε κάποιες χώρες οι άνθρωποι ένα πράγμα καταλαβαίνουν σαν προσωπικό χώρο, ενώ σε άλλες κουλτούρες καταλαβαίνουν άλλο. Βέβαια, υπάρχουν και πράγματα που ισχύουν για όλους (πχ. δεν θες να σε κάνουν κουμάντο, ε;)

Ποια είναι τα τοξικά όρια;

Είναι όταν βλάπτουν τον άλλον και όταν προσπαθούν να του αλλάξουν κάτι το οποίο είναι πιο πολύ θέμα γούστου.

Είναι και όταν η παρέα σου δεν θέλει να έχεις άλλες παρέες (το έχουμε δει κι αυτό, δυστυχώς)

Είναι όταν σ’ αρέσει να παίζεις πιάνο, αλλά ο κολλητός σου κομπλάρει και σου λέει πως χάνεις τον χρόνο σου και δεν σου πάει. (εκτός κι αν παίζεις τόσο πολύ που έχεις ξεχάσει όλα τα υπόλοιπα πράγματα που έχεις να κάνεις όπως μαθήματα για το σχολείο)

Νομίζω τώρα έχεις μια ιδέα για το πως να «απαιτείς» σεβασμό απ’ τους άλλους. Παρόλα αυτά, αν έχεις καμιά ερώτηση, γράψε σχόλιο εδώ πιο κάτω ή στείλε στο Instagram. Θα χαρώ να βοηθήσω 🙂

Καλή επιτυχία πάντως, αν και θα τα καταφέρεις!

Δες τους στίχους 😉

3 σκέψεις σχετικά με το “Πως θα σε σέβονται;

Σχολιάστε